• Slagingspercentage boven de 80%
 • Kleinschalig dus meer aandacht
 • Meer dan 75 jaar ervaring!
 • Erkende opleidingen

Opleiding Voetverzorging bij Ouderen

Nederland vergrijst en uiteraard komen er dan in de pedicurepraktijk (steeds meer) oudere mensen. Er is een grote groep die om uiteenlopende redenen hun voeten niet meer zelf kan verzorgen. Sommige ouderen hebben problemen aan de rug, handen of hebben specifieke klachten aan de voeten. Anderen zijn niet zozeer lichamelijk, maar juist geestelijk niet in staat om zichzelf en in het bijzonder de voeten goed te verzorgen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ouderen die het gewoon fijn vinden om er even uit te zijn en belang hechten aan goede voetverzorging.

Voor wie

De cursus Voetverzorging bij ouderen is bedoeld voor pedicures in het bezit van het vak- of branchediploma pedicure, afgegeven door erkende exameninstelling. De cursus is te volgen als specifiek kennisonderdeel of als onderdeel van Medisch pedicure. Alleen als de pedicure beschikt over het diploma Medisch Pedicure en registratie in het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP van ProCert) is het mogelijk dat klanten de behandeling via de zorgverzekeraar vergoed krijgen. Voor opname en voorwaarden KRP zie www.procert.nl.

Samenvatting

1 dagdeel

ProVoet

Om als (Medisch) pedicure de voeten van deze klanten goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijke lichamelijke en geestelijke aandoeningen en de contra-indicaties. In de cursus Voetverzorging bij ouderen van IMKO komt dit allemaal aan bod.

Cursusinhoud

Tijdens de cursus Voetverzorging bij ouderen worden de volgende punten behandeld:

 • Het verouderingsproces
 • Cognitieve veroudering
 • Biologische veroudering
 • Geriatrie
 • Lichamelijke aandoeningen
 • Veranderingen in het bewegingsapparaat
 • Veranderingen in het zenuwstelsel
 • Aandoeningen aan het hart en de bloedvaten
 • Biologische aspecten van het verouderen
 • Geestelijke aandoeningen
 • Oorzaken en verschijnselen
 • Verschillende vormen van dementie
 • Praktijkopdrachten

Tijdens de cursus van een dagdeel krijg je de kennis aangereikt. Om je de kennis, kunde en vaardigheden eigen te maken, maak u opdrachten. De opdrachten zijn ingericht op basis van de benodigde kennis. Samen met collega-pedicures werk je samen in zogenaamde interventiegroepjes aan de uitwerking van de opdrachten. Samenwerken, kijken vanuit diverse invalshoeken, afstemmen en overtuigen zijn competenties die van belang zijn voor de (Medisch) pedicure en die komen tijdens de interventiegroepjes goed tot hun recht. Het eindproduct vanuit de intervisiegroep wordt bekeken op relevantie.

Onderdeel opleiding Medisch Pedicure

Voetverzorging bij ouderen maakt deel uit van de opleiding Medisch pedicure die opleidt tot het branche-erkende diploma Medisch Pedicure. Deze gehele opleiding bestaat uit 13 onderdelen die ieder als cursus zijn te volgen. Hierdoor is het mogelijk om het branchediploma Medisch pedicure in eigen tempo en passend bij de eigen situatie te behalen. Het branchediploma Medisch pedicure is erkend volgens het branchekwalificatie-dossier Medisch pedicure door het HBA (Hoofd Bedrijfschap Ambachten). Met dit diploma kan een Medisch pedicure zich laten registreren in het kwaliteitsregister voor de pedicure van ProCert.

Accreditatiepunten

Als je als pedicure opgenomen bent in KRP (Kwaliteitsregister Pedicure van ProCert) is het van belang om accreditatiepunten te behalen. Bij deelname aan de cursus ontvang je 11 accreditatiepunten.

Let op!

IMKO opleidingen beveelt aan om, voordat u aan deze module begint, eerst de cursussen Richtlijnen voor de risicovoet, Code van de voetverzorger en Screenen van de risicovoet te volgen.

De kosten van de opleiding Voetverzorging bij Ouderen van Imko opleidingen zijn als volgt:

Incl.

Excl.*

incl.

€ 95

 

 

Tarieven kunnen door IMKO worden aangepast. De van toepassing zijnde tarieven zijn de tarieven op het moment van inschrijving zoals dan vermeld op het inschrijfformulier. Zie voor de actuele tarieven www.imko-college.nl. Termijnen kunnen uitsluitend via incasso. Op de cursusinschrijving zijn de Algemene Voorwaarden van IMKO College van toepassing.

 

*Indien van toepassing, voor examens  gelden de kosten van de exameninstelling.


Tegemoetkoming in de opleidingskosten

Er bestaan verschillende mogelijkheiden om een tegemoetkoming in de opleidnigskosten te ontvangen. Voor u of uw werkgever zijn wellicht de opleidingskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarnaast is er ook een mogelijkheid voor scholieren of ouders van scholieren een tegemoetkoming te ontvangen voor de opleidingkosten. Kijk voor meer informatie Fiscaal voordeel.

Brochure aanvragen Schrijf je nu in