• Slagingspercentage boven de 80%
 • Kleinschalig dus meer aandacht
 • Meer dan 75 jaar ervaring!
 • Erkende opleidingen

Opleiding Voetverzorging bij Diabetici

Diabetes neemt toe in de Nederlandse samenleving. Overgewicht en vergrijzing spelen hier een rol bij. De pedicure is belangrijk voor deze klantengroep. De voetbehandeling van diabetici vereist veel specialistische kennis en vaardigheden.

Als pedicure krijg je bij deze klanten met van alles te maken. In het bijzonder verminderde wondheling, verlies van gevoel in de voet en bloedstolling vormen bij deze klanten een aandachtspunt. Bij diabetici is het belangrijk om de voeten goed in kaart te brengen, voordat de voetbehandeling kan worden uitgevoerd. Jouw advies en controle zijn onmisbaar voor deze risicogroep.

Voor wie?

De cursus Voetverzorging bij diabetici is bedoeld voor pedicures die in het bezit zijn van het vak- of branchediploma pedicure, afgegeven door een branche-erkende exameninstelling. De cursus is te volgen als specifiek kennisonderdeel of als onderdeel van de opleiding Medisch pedicure. Alleen na het behalen van het gehele diploma Medisch pedicure en registratie in het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP van ProCert) is het mogelijk dat klanten de behandeling via de zorgverzekeraar vergoed krijgt. Voor opname en voorwaarden KRP zie www.procert.nl.

Als je meer wilt weten over diabetes en de rol die jij daar als pedicure bij kan spelen, dan is deze cursus geschikt voor je. 

Samenvatting

5 dagdelen

Provoet

In de module Voetverzorging bij Diabetici wordt onder meer geleerd wat Diabetes Mellitus inhoudt, wat de mogelijke complicaties zijn en welke aandoeningen wel en niet behandeld mogen worden door de pedicure. Daarnaast is het belangrijk de plaats te weten als Medisch Pedicure binnen in de zorg rondom de cliënt met diabetes.

Tijdens de cursus Voetverzorging bij diabetici worden de volgende punten behandeld:

 • Stofwisseling en diabetes
 • Verschijnselen en complicaties bij diabetes
 • Voeten van klanten met diabetes behandelen:
 • Uitvoeren van een anamnese
 • Screenen, specifiek bij de diabetesklant. (Het is aan te bevelen eerst de cursus “screenen van de risicovoet” en “richtlijnen” te volgen.)
 • De voetbehandeling zelf
 • Contra-indicaties die kunnen voorkomen bij diabetici.
 • Samenwerken met andere disciplines en het doorverwijzen van de diabetisch klant

Tijdens de cursus van 5 dagdelen krijg je de benodigde basiskennis en vaardigheden aangereikt. Voor het 4e dagdeel word je geacht zelf een model mee te nemen. Om je de kennis en kunde over voetverzorging eigen te maken, heeft IMKO opdrachten ontwikkeld. Deze opdrachten maak je in je eigen praktijk.

Geen enkele pedicurepraktijk, klant, diabetespatiënt of behandeling is identiek. Om vanuit diverse invalshoeken en mogelijkheden de aangereikte kennis om te zetten naar doen en weten, voltooi je de opdrachten in interventiegroepjes. Samenwerken, voorlichten, overtuigen en feedback geven zijn competenties van de (Medisch) pedicure. Deze competenties komen aan bod door het werken in intervisiegroepjes. Gezamenlijk stel je een eindproduct samen dat bekeken wordt op relevantie.

Onderdeel opleiding Medisch Pedicure

De cursus Voetverzorging bij diabetici is onderdeel van de opleiding Medisch Pedicure. Deze gehele opleiding bestaat uit 13 onderdelen die ieder als cursus zijn te volgen. Hierdoor is het mogelijk om het branchediploma Medisch pedicure in eigen tempo en passend bij de eigen situatie te behalen. Het branchediploma Medisch pedicure is erkend volgens het branchekwalificatie-dossier Medisch pedicure door het HBA (Hoofd Bedrijfschap Ambachten). Met dit diploma kan een Medisch pedicure zich laten registreren in het kwaliteitsregister voor de pedicure van ProCert.

Accreditatiepunten

Voor de cursus Voetverzorging bij diabetici ontvang je 26 accreditatiepunten.

Let op!

IMKO opleidingen beveelt aan om, voordat je aan deze module begint, eerst de cursus “richtlijnen voor de risicovoet”, “code van de voetverzorger” en “screenen van de risicovoet” te volgen.

De kosten van de opleiding Voetverzorging bij Diabetici van Imko opleidingen zijn als volgt:

Incl.

Excl.*

incl.

2 termijnen van € 240

 

 

Bij betaling ineens krijg je 3% korting.

Tarieven kunnen door IMKO worden aangepast. De van toepassing zijnde tarieven zijn de tarieven op het moment van inschrijving zoals dan vermeld op het inschrijfformulier. Zie voor de actuele tarieven www.imko-college.nl. Termijnen kunnen uitsluitend via incasso. Op de cursusinschrijving zijn de Algemene Voorwaarden van IMKO van toepassing.

 

*Indien van toepassing, voor examens gelden de kosten van de exameninstelling.


Tegemoetkoming in de opleidingskosten

Er bestaan verschillende mogelijkheiden om een tegemoetkoming in de opleidnigskosten te ontvangen. Voor u of uw werkgever zijn wellicht de opleidingskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarnaast is er ook een mogelijkheid voor scholieren of ouders van scholieren een tegemoetkoming te ontvangen voor de opleidingkosten. Kijk voor meer informatie Fiscaal voordeel.

Brochure aanvragen Schrijf je nu in